logo

Gostovao pisac Joan Todo Cortiella

U Gradskoj knjižnici Bakar u organizaciji Hrvatskoga društva pisaca 6. rujna gostovao je Joan Todó Cortiella. Riječ je o španjolskome piscu rođenom 1977. u La Séniji (mjesto na granici Katalonije i País  Valencije). Cortiella je 2007. objavio knjigu pjesama Los fòssils (al ras) (Fosili [na otvorenom]), 2012. zbirku El fàstic que us cega (The revulsion that blinds you), a 2011. objavio je prozni naslov A butxacades (By handfuls). Surađuje u časopisima Paper de Vidre, Caràcters or L’Avenç. Za boravka u našoj županiji književnik je nastupio na tri književna susreta, najprije u Rijeci, a potom u Bakru i Bribiru. Sve tri  književne večeri vodio je Nikola Petković. Čitan je izbor iz poezije i izbor iz romana, u izvrsnom prijevodu Vedrane Lovrinović s katalonskoga. Joan Todó Cortiella boravio je u Rijeci u rezidencijalnoj kući Kamov tijekom prve polovice rujna i radio na svojem romanu pod radnim naslovom Lo melic del món (Centar/ pupak svijeta) - o povratku u roditeljski dom u malenom gradiću La Sénia u Kataloniji.

Objavljeno: 10. rujan 2012.g.

Čitajući izbor iz svoje poezije, kao i iz romana  u nastajanju, predstavio je bakarskoj publici katalonsku suvremenu književnost u izvornom katalonskom izričaju. Mlad, drag, otvoren, nasmiješen i neposredan, poveo je publiku u svoj svijet stvaralaštva. Potaknut moderatorom Nikolom Petkovićem progovorio je i o pisanju i književnome životu u okviru tzv. malih jezika. U predstavljanju na engleskome jeziku izrazio je publici svoja osjećanja, svoje razloge, viđenja i vizije i u plodnoj interaktivnoj komunikaciji pojašnjene su mnoge dileme, obranjeni stavovi i barem dotaknuti u nekim fragmentima književnikovi obzori. Portret malenoga gradića koji književnik opisuje pobudio je u publici i neke asocijacije, povučene su paralele s našim Bakrom. U ugodnome i opuštenome ozračju, prepunome pitanja i još više smijeha, gost je ostavio
dojmljiv trag. Na odlasku se fotografirao s počasnom iskaznicom Knjižnice i time nas još jednom razveselio.

Radno vrijeme

Posjetite nas prema rasporedu. Vrijedno osoblje Vas očekuje.
ponedjeljak, četvrtak: 14-19 sati
utorak, srijeda, petak: 9-14 sati
subota (2. i 4. u mjesecu): 9-13 sati

Online katalog

Pretražite bogatu knjižnu građu naše knjižnice.
Knjiga: 23 017 svezaka
Multimedija: 2127 jedinica
 Korisnici: 1910 članova

Kako do nas?

Potražite nas u centru Bakra, između upravne zgrade i pošte na adresi Primorje 45/A. Za detaljan prikaz lokacije kliknite ovdje.

Kontakt

Adresa: Primorje 45/A, 51 222 Bakar
Ravnateljica: Dolores Paro-Mikeli
E-mail: knjiznica@gkbakar.hr    
Telefon: 051 / 761 - 263
Fax: 051 / 761 - 527